//ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΜΑΤΙΚΑΣ: 50 ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ ΣΤΟΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΜΑΤΙΚΑΣ: 50 ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ ΣΤΟΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ

Θεόδωρος Ματίκας: Ένας εργάτης του αθλητισμού με 50 χρόνια ανιδιοτελούς προσφοράς.

Πριν από μερικές εβδομάδες, ο γενικός γραμματέας της ΕΑΛ, Θεόδωρος Ματίκας, αποχώρησε από τα διοικητικά του καθήκοντα, μετά από 50 χρόνια συνεχούς παρουσίας στο Δ.Σ. του συλλόγου!

Ο Θ. Ματίκας ήταν ο άνθρωπος που – μαζί με τα άλλα μέλη των Δ.Σ. – έδινε τα βασικότερα κίνητρα στους αθλητές/τριες και προπονητές όλων των τμημάτων της ΕΑΛ (μπάσκετ, βόλεϊ, πάλη, στίβος) να πετύχουν όλα αυτά που έχουν κάνει και να γίνει γνωστή η ΕΑΛ.
Τόσο σε τοπικό όσο και σε πανελλήνιο επίπεδο, με τη συνεχή προσπάθεια και προσφορά με τις οποίες έχει καταξιωθεί κατέχοντας θέσεις-κλειδιά σε αθλητικές αρχές. Είναι μια επιβράβευση των προσπαθειών του, πράγμα το οποίο αντανακλάται στον ίδιο και τον σύλλογό του.
Ήταν σε διοικητικό επίπεδο, επιβράβευσή του και προσφορά του – και της ΕΑΛ ταυτόχρονα – στη νεολαία της πόλης μας, τις οικογένειές τους, το κοινωνικό σύνολο και τον αθλητισμό πανελλήνια.

Ο Θ. Ματίκας είναι πολιτικός μηχανικός και ολοκλήρωσε την επαγγελματική του πορεία ως διευθυντής Συγκοινωνιακών Εργων της Περιφέρειας Θεσσαλίας.
Είναι ιδρυτικό μέλος της ΕΑΛ (1968) και μετείχε στα Διοικητικά Συμβούλια της ΕΑΛ «ανελλιπώς» για 50 χρόνια μέχρι σήμερα.
Η πολυσχιδής προσφορά του στον αθλητισμό -εκτός της ΕΑΛ- έγινε και από άλλες θέσεις ευθύνης:
* Μέλος των Δ.Σ. της ΕΑΛ για 50 χρόνια και για 12 χρόνια πρόεδρός της.
* Μέλος των Δ.Σ. της Ελληνικής Ομοσπονδίας Πετοσφαίρισης (ΕΟΠΕ) για 8 χρόνια.
* Πρόεδρος του Εθνικού Αθλητικού Κέντρου (ΕΑΚ) για 6 χρόνια.
* Πρόεδρος της Ενωσης Σωματείων Πετοσφαίρισης Θεσσαλίας (ΕΣΠΕΚ) για 24 χρόνια.
* Το 2001 βραβεύθηκε από τον Δήμο Λαρισαίων για τη μέχρι τότε προσφορά του στον λαρισινό αθλητισμό, μια τιμή στον άνθρωπο που ουσιαστικά δημιούργησε το βόλεϊ στη Λάρισα.


* Ηταν μέλος στη διοργανωτική επιτροπή όλων των αγώνων των εθνικών ομάδων Ανδρών και Γυναικών που έγιναν στη Λάρισα, καθώς στο Κύπελλο Άνοιξης το 1977.
* Ο Θ. Ματίκας έχει ζήσει από κοντά τις άπειρες εμπειρίες και επιτυχίες της ΕΑΛ από τη ρομαντική εποχή της ίδρυσής της μέχρι σήμερα. Έζησε στιγμές και γεγονότα, σημαντικά, γεμάτα χαρές αλλά και αρκετές φορές λύπη. Στιγμές από το αθλητικό, κοινωνικό και πολιτιστικό έργο της ΕΑΛ  (αγώνες, ρεκόρ, μετάλλια, βραβεύσεις κ.ά.),  που δεν μπορούν να αποτυπωθούν όλες, αλλά μπορούμε ν’ αναφερθούμε σε μερικές:


– 1968: Αγώνες βόλεϊ και μπάσκετ στο Ανοιχτό Γυμναστήριο
– 1969: Πανεπαρχιακό μπάσκετ στο Αγρίνιο
– 1969: Άνοδος του βόλεϊ Ανδρών στην Α’ Εθνική Κατηγορία
– 1972: ΕΑΛ-Νίκη Βόλου 53-55 για άνοδο στην Α’ Εθνική
– 1973: ΕΑΛ-ΓΣΛ 70-68 (πρωταθλήτρια Θεσσαλίας)
– 1990: Άνοδος του βόλεϊ Γυναικών στη Β’ Εθνική, 1992 άνοδος στην Α2 και 1995 άνοδος στην Α’ Εθνική

– 1997: Νίκες της αθλήτριας στίβου Δ. Μπατζιανούλη στην Ολυμπιάδα Κωφών
– 2001: Έξοδος της ομάδας βόλεϊ Γυναικών στην Ευρώπη (αγώνες σε Ολλανδία και Ιταλία)
– 2004: Συμμετοχή αθλητών/τριών στους Ολυμπιακούς της Αθήνας
– Πολλές πανελλήνιες νίκες και ρεκόρ αθλητών/τριών του στίβου και της πάλης, τα 24 πανελλήνια μετάλλια των Κορασίδων και Νεανίδων στο Βόλεϊ, τις πέντε φορές κατέκτησε το μπάσκετ Θεσσαλίας
– Την εισαγωγή, κάθε χρόνο, σε πανεπιστημιακές σχολές, τα «bonus» λόγω αθλητικών διακρίσεών τους
– Τη μεγάλη συμμετοχή αθλητών/τριών στα εθνικά συγκροτήματα (Παίδων – Κορασίδων – Εφήβων – Νεανίδων – Ανδρών – Γυναικών) με πολλές διακρίσεις και βραβεύσεις.
* Ο Θ. Ματίκας ήταν πάντοτε υπέρ της άποψης η ΕΑΛ να έχει τη δυνατότητα να προσφέρει στα νιάτα της Λάρισας, την ευκαιρία για άθληση και να μπορεί να συγκεράσει, κάτι που ήταν διαχρονικά η σταθερή κατεύθυνση των Δ.Σ., με τον πρωταθλητισμό και τα σημερινά οικονομικά δεδομένα που διέπουν τον αθλητισμό πλέον.
Προσπαθούσε πάντα ώστε η ΕΑΛ να καταξιωθεί πανελλήνια παράγοντας θετικό έργο και να είναι πλέον το αθλητικό οικοδόμημά της στέρεο και σημαντικό.
Και τώρα κάνει πράξη τη σοφή ρήση του Ελύτη «Χαράξου κάπου με κόπο και σβήσου έπειτα με γενναιοδωρία».
Σαν «οικογένεια» της ΕΑΛ, θα προσπαθήσουμε να συνεχίσουμε την παρακαταθήκη του φίλου και συνεργάτη Θεόδωρου Ματίκα, συνεχίζοντας το έργο του και αν μπορέσουμε να κάνουμε τις επιτυχίες της ΕΑΛ, σ’ όλα τα τμήματά της, μεγαλύτερες.

ΣΠΥΡΟΣ ΜΠΑΡΜΠΟΥΤΗΣ
         Πρόεδρος ΕΑΛ

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο