//Η ιστορία της Πετοσφαίρισης!

Η ιστορία της Πετοσφαίρισης!

Η πετοσφαίρισης ή βόλεϊ γεννήθηκε το 1895 στην Αμερική (στο Χόλιοκ της Μασαχουσέτης) ,από το Γουίλιαμ Μόργκαν. Ο Μοργκαν επινόησε το άθλημα στην προσπάθεια του να βρει ένα παιχνίδι κατάλληλο για τη χειμερινή προπόνηση των παικτών του Ράγκμπι! Έτσι ύψωσε το δίχτυ του τέννις στα 1,83 μέτρα από το εδαφος.

Διαδόθηκε σε όλο τον κόσμο κυρίως μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο από τους Αμερικανούς στρατιώτες. Οι κανονισμοί δέχτηκαν πολλές αλλαγές, ώσπου πήραν τη σημερινή τους μορφή. Το 1947 γίνεται η σύσταση της Διεθνούς Ομοσπονδίας Βόλεϊ στο Παρίσι. Ολυμπιακό άθλημα έγινε το 1964.

ΠΟΤΕ ΗΡΘΕ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Το 1922 έρχεται το βόλεϊ στην Ελλάδα. Το εισήγαγε ο σύλλογος Πανιώνιος και το δίδαξε πρώτος ο καθηγητής Φυσικής Αγωγής Αθανάσιος Λευκαδίτης. Το 1949 Η Ελλάδα γίνεται μέλλον της Διεθνούς Ομοσπονδίας. Το 1952 δημιουργήθηκε η πρώτη Εθνική Ομάδα ανδρών. Οι μεγαλύτερες επιτυχίες σημειώθηκαν το 1986 όπου η εθνική μας προκρίνεται στο παγκόσμιο πρωτάθλημα και το 1987 στο πανευρωπαϊκό της Γάνδης, όπου κατακτά το χάλκινο μετάλλιο

Η Εθνική Ομάδα γυναικών δημιουργήθηκε το 1966. Το 1985 προκρίθηκε στα τελικά του Πανευρωπαϊκού πρωταθλήματος, ενώ κατέκτησε χάλκινο και χρυσό μετάλλιο στο Κύπελλο Άνοιξης το 1991. Η Ελληνική Ομοσπονδία Πετοσφαίρισης. (Ε.Ο.ΠΕ.) ιδρύθηκε το 1970.

(Φυσική Αγωγή Α ,Β ,Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ,
Θεοδωράκης, Τζιαμούρτας)

Το άρθρο μεταφέρθηκε στο site μας από την:

Λιανού Ειρήνη
Καθ.Φυσ. Αγωγής
Προπονήτρια στην ομάδα βόλεϊ της ΕΑΛ

*Photo από Fivb.org “The first Men’s World Championship was played outdoors in Prague in 1949”

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο