//ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΑΣΧΟΛΗΘΕΙ Ο ΓΙΟΣ ΜΟΥ Ή Η ΚΟΡΗ ΜΟΥ ΜΕ ΤΟ ΒΟΛΛΕΫ

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΑΣΧΟΛΗΘΕΙ Ο ΓΙΟΣ ΜΟΥ Ή Η ΚΟΡΗ ΜΟΥ ΜΕ ΤΟ ΒΟΛΛΕΫ

Τα τελευταία χρόνια ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι παγκοσμίως έχουν στραφεί στην υγιεινή διατροφή και γενικότερα σε πιο ισορροπημένους τρόπους ζωής.

Σαν συνέπεια είναι να στοχεύουν στην εύρεση κάποιας μορφής άσκησης, η οποία θα τους καλύπτει σε ατομικό ή ομαδικό επίπεδο. Οι επιλογές πλέον είναι αμέτρητες. Τόσο σε ιδιωτικά γυμναστήρια όσο και σε αθλητικούς χώρους επιλέγοντας αθλήματα όπως μπάσκετ, βόλεϊ, τένις ή πολεμικές τέχνες.

Για την σωστή επιλογή όμως, θα πρέπει να σκεφτεί κανείς τον λόγο που επιλέγει τη γυμναστική με την οποία θέλει να ασχοληθεί. Φυσικά παίζει ρόλο η ηλικία και τα βιώματα του καθενός.
Ωστόσο, έχει παρατηρηθεί ότι ένα από τα πιο αγνά αθλήματα σε όλες τις ηλικίες είναι το βόλεϊ.

Πρόκειται για το ιδανικότερο άθλημα εκγύμνασης και διασκέδασης καθώς συνδυάζει την καλή φυσική κατάσταση, τη δύναμη, το μυαλό και την αντίδραση. Στο ερώτημα αν είναι εύκολο για κάποιον ακόμα και σε μεγάλη ηλικία να μάθει το άθλημα αυτό, η απάντηση είναι ναι. Και ο λόγος είναι ότι το βόλεϊ χρειάζεται πάθος, αφοσίωση, ομαδικότητα, εργατικότητα. Γυμνάζει όλο το σώμα (χωρίς να υπάρχει επί της ουσίας σωματική επαφή με τον αντίπαλο) απαιτώντας τη συνολική του συμμετοχή. Σημαντικό στοιχείο είναι ότι πρέπει να μάθεις να συντονίζεις χέρι και πόδι σε συνδυασμό με τα αντανακλαστικά και να πάρεις γρήγορες και εύστοχες αποφάσεις ώστε να ανταπεξέλθεις σε μια προπόνηση ή ακόμα και σε κάποιον αγώνα. Ο χρόνος λοιπόν σκέψης-αντίδρασης είναι μόλις μερικά κλάσματα του δευτερολέπτου. Επομένως το μυαλό παίζει τον ισχυρότερο ρόλο.

Η απόφαση για να ασχοληθεί κάποιος με το βόλεϊ είναι άκρως δελεαστική. Στοχεύεις στη δύναμη μέσα από ασκήσεις κατάλληλες που δεν επιβαρύνουν το σώμα, αποκτάς γράμμωση, ευελιξία στην κίνησή σου, ισορροπία, γερό καρδιο-αναπνευστικό σύστημα και για να πετύχεις όλα αυτά χρειάζονται επαναλήψεις μέσα από αερόβια και αναερόβια άσκηση που τις βρίσκεις κατά τη διάρκεια μιας προπόνησης. Τα χέρια χτυπούν τη μπάλα, τα πόδια τρέχουν ή είναι λυγισμένα σε βαθύ κάθισμα και ο κορμός βοηθάει ολόκληρο το σώμα για τη σωστή κίνηση σε επίθεση, πάσα, σερβίς, άμυνα και υποδοχή.

Σχεδόν κάθε αθλητικός σύλλογος έχει τμήμα βόλεϊ από ηλικίες 7-8 ετών έως και τμήματα ενηλίκων στα οποία κάποιος μπορεί να απευθυνθεί. Το κόστος είναι μικρό και δεν απαιτείται ιδιαίτερος εξοπλισμός. Ένα ζευγάρι αθλητικά παπούτσια, αντίστοιχη ενδυμασία και επιγονατίδες αρκούν για να προπονηθείς.
Οι ρυθμοί της ζωής έχουν αλλάξει, έχουν γίνει πιο γρήγοροι και η καθημερινότητα τείνει να γίνει κλοιός που σε πνίγει..

Ο αθλητισμός όμως είναι και εκτόνωση! Και όταν τον πραγματοποιείς με τον σωστό τρόπο είναι ότι καλύτερο στις ημέρες μας. Προσέχεις όμως για να έχεις, λένε! Γι’ αυτό δεν πρέπει να ξεχνάμε την πραγματική αξία της συμμετοχής σε ένα άθλημα.

Η καλή υγεία είναι το Α και το Ω και σε κάτι καινούριο, πάντα ξεκινάμε από το μηδέν για να φτάσουμε όσο πιο ψηλά μπορούμε. Έτσι και στο βόλεϊ, μπορεί να μην έχεις ασχοληθεί μαζί του στο παρελθόν, αλλά τα οφέλη που μπορείς να αποκτήσεις είναι πολύπλευρα και περισσότερα από όσο φαντάζεσαι.

* Η Αρτεμις Σκορδίλη είναι πρώην αθλήτρια βόλεϊ και προπονήτρια των αναπτυξιακών τμημάτων του Α.Ο. Θήρας.

πηγή:arthografos.gr

Εμείς αλιεύσαμε το άρθρο στο Volleyland.gr

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο