//ΤΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΆ ΚΑΙ ΟΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΒΌΛΕΪ ΩΣ ΟΜΑΔΙΚΟ ΑΘΛΗΜΑ

ΤΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΆ ΚΑΙ ΟΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΒΌΛΕΪ ΩΣ ΟΜΑΔΙΚΟ ΑΘΛΗΜΑ

Το βόλεϊ μπορεί να χαρακτηριστεί ως το κατεξοχήν ομαδικό παιχνίδι. Η ομαδικότητα του εκφράζεται με την υποχρεωτική από τους κανονισμούς συνεργασία των παικτών σε συνδυασμό με την απαγόρευση κατοχής της μπάλας από ένα συγκεκριμένο άτομο.

Μια επιτυχημένη ατομική ενέργεια είναι αποτέλεσμα καλής συνεργασίας των προηγούμενων επαφών της μπάλας. Έτσι δίνει ικανοποίηση σε όλους όσους συμμετείχαν σε αυτή την επιτυχία. Το ίδιο γίνεται σε μια εσφαλμένη κίνηση που οι συμπαίκτες καλούνται να καλύψουν και να διορθώσουν τον συμπαίκτη τους. Ο διαχωρισμός του γηπέδου από το φιλε, αποκλείει την άμεση σύγκρουση (σώμα με σώμα) των αντιπάλων και την ύπαρξη κάθε μορφής βία.

Σε κάθε φάση του παιχνιδιού συμμετέχουν ενεργά όλοι οι παίκτες και όλοι μαζί ξεκουράζονται στους νεκρούς χρόνους . Ο επιθετικός και ο αμυντικός χαρακτήρας του παιχνιδιού εκφράζεται ομαδικά (ως ομάδα προς ομάδα) και όχι σε ατομικό επίπεδο. Η ροή του παιχνιδιού αναγκάζει τους παίκτες να προσαρμόζουν συνέχεια τις αντιδράσεις τους σε διαφορετικές τροχιές, σε διαφορετικές ταχύτητες και κατευθύνσεις της μπάλας. Όλα αυτά υποχρεώνουν τους παίκτες να έχουν υψηλό επίπεδο ταχύτητας αντίδρασης, αντιληπτικής ικανότητας και ψυχικής δύναμης.

Η έλλειψη χρονικών ορίων στον αγώνα, υποχρεώνει τους παίκτες να έχουν ένα υψηλό επίπεδο αντοχής και αναερόβιας ικανότητας.

Το βόλεϊ είναι παιχνίδι για δυνατά νεύρα τόσο για τους αθλητές- προπονητές όσο και για τους θεατές.Υπάρχουν εσωτερικοί και εξωτερικοί παράγοντες που επιδρούν πάνω στην ψυχολογία του παίκτη και τον αναγκάζουν να αντιδρά διαφορετικά κάθε φορά. Εσωτερικοί παράγοντες είναι αυτοί που ξεκινούν από τον ίδιο τον παίκτη (πχ ένα λάθος προηγούμενης φάσης, ένας μικροτραυματισμός ) και εξωτερικοί,  είναι του περιβάλλοντος χώρου (πχ οι θεατές, ο διαιτητής, το γήπεδο, οι εναλλαγές στο σκορ, ο αντίπαλος) .

Το βόλεϊ είναι παιχνίδι που απευθύνεται σε κάθε  ηλικία και φύλο όταν παίζεται για ψυχαγωγία. Μπορεί να παιχτεί σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους. Για επίτευξη υψηλών επιδόσεων όμως χρειάζεται μακρόχρονη σκληρή δουλειά από παίκτες και προπονητή. Η  βάση ξεκινά από τον προπονητή, με μια σωστή επιλογή παικτών με ιδανικό σωματοτυπο για το άθλημα, περνάει από μια πολύπλευρη τεχνική και τακτική προετοιμασία και συμπληρώνεται με δύναμη στην εκρηκτική της μορφή και τέλος ολοκληρώνεται από την καλλιέργεια των εσωτερικών δυνάμεων (ψυχισμός, συγκέντρωση προσοχής, βούληση) .      Με το βόλεϊ αυτή τη στιγμή ασχολείται ένας μεγάλος αριθμός αθλητων.

Είναι μέσω Φυσικής Αγωγής σε όλες τις βαθμίδες Εκπαίδευσης αλλά και στα πλαίσια της δραστηριότητας των αθλητικών συλλόγων.

(Η διδασκαλία της πετοσφαίρισης Χαριτωνίδης /Ζέτου,2001)

Λιανού Ειρήνη

Καθ.Φυσ. Αγωγής

Προπονήτρια Στην ομάδα της ΕΑΛ

 

Όσα παιδιά (δημοτικού και γυμνασίου) θέλουν να εγγραφούν στα τμήματα Βόλεϊ της ΕΑΛ μπορούν να επικοινωνήσουν στα παρακάτω τηλέφωνα:
Κορίτσια: 6947433386 – Αγόρια: 6945546643

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο